CRIDA

CRIDA: NO A 60 ANYS DE CENTRALS NUCLEARS

Et demanem que omplis i difonguis el formulari, que es tancarà a les 23:55 hores del 30 de juny

Benvolguda companya, benvolgut company:

Les primeres persones que donem suport aquesta crida tenim orígens territorials i culturals diversos, ho fem a títol personal, o participem en organitzacions de consumidors, ecologistes, veïnals, cooperatives, forces polítiques, sindicats, moviments diversos …; provenim del món del treball, de la política, de la cultura, de la universitat, de la salut, de la ciència …

Ens uneix una preocupació comuna. El 25 de maig, el govern del PP ha decidit endarrerir l’obligació de les empreses nuclears de presentar la petició de renovació de les llicències de funcionament dels reactors fins 2019. Això suposa l’anul·lació del calendari oficial que fins ara les obligava a fer-ho en els propers mesos. Creiem que aquest retard respon a la voluntat de les empreses elèctriques de negociar un reducció d’impostos a l’energia nuclear, i obre la possibilitat de fer desaparèixer el debat sobre l’allargament a 60 anys en el marc del futur “Pla integral d’energia i clima “amb l’horitzó 2030 i 2050 que ha de presentar al març de 2019 a la Unió Europea. La nova data límit és març de 2019.

La renovació d’aquests permisos depèn només del govern del PP, ja que el CSN (Consell de Seguretat Nuclear) va modificar la normativa al novembre de 2016, separant la concessió del nou permís de les revisions tècniques de seguretat que havien de passar obligatòriament. Així que el PP pot concedir la renovació de funcionament en qualsevol moment a partir de la petició de les empreses, sense esperar al 2020, 2021 o 2024, que és quan les centrals han de passar les revisions.

Com el CSN ja ha autoritzat a Garoña a funcionar fins als 60 anys (2031), les altres peticions de renovació es demanaran també fins als 60 anys. Es tracta d’unes nuclears molt degradades, que són una greu amenaça en l’actualitat, i per a les generacions futures.

Les nuclears han de ser tancades com més aviat millor: sempre han provocat impactes ambientals, sobre la salut de les persones i de tots els éssers vius, sempre han suposat un perill per a la seguretat, i un malbaratament econòmic que hem pagat entre tots els que consumim electricitat.

Podem posar-nos en el pitjor i recordar catàstrofes, com Txernòbil o Fukushima, que segueixen i seguiran provocant patiments i morts durant molts anys, catàstrofes que poden tornar a repetir-se en qualsevol moment; però sense anar tan lluny n’hi ha prou amb reflexionar sobre el que suposen 20 anys més d’augment de residus radioactius, que seran molt perillosos durant milers d’anys; sobre l’emissió, cada dia de funcionament, de més de 40 elements i compostos radioactius (alguns abundants i perillosos com el triti, capaç de formar aigua que no pot diferenciar-se de l’aigua normal), i sobre la radioactivitat quotidiana de la mineria d’urani i la fabricació del combustible nuclear.

Per si això fos poc, encara ens queda l’aportació de les nuclears a la guerra, no només amb el plutoni, que pot usar-se per a armes de destrucció massiva (recordem Nagasaki), sinó també amb l’urani empobrit, un residu abundant de la fabricació de combustible amb el que es fan projectils; uns projectils que s’han fet servir a l’Iraq i l’Afganistan, i se sospita que també a Síria, que deixen seqüeles radioactives allà on exploten, afectant durant anys a la població civil i els militars que els fan servir.

De tot això se sap ben poc, com a part del pacte de silenci entre empreses elèctriques, grans bancs, partits defensors de l’energia nuclear, i els majors mitjans de comunicació. També es  silencia que el cicle de fabricació del combustible nuclear emet milers de tones de gasos que provoquen el canvi climàtic.

Perquè aquestes centrals nuclears no renovin els seus permisos, donem suport i participem en totes les mobilitzacions socials, com la MANIFESTACIÓ ANTINUCLEAR que es farà el proper 10 de Juny a Madrid, a la que pots donar suport econòmic, o institucionals de grups polítics que es puguin presentar en parlaments, ajuntaments, o el Congrés (com propostes de resolució, mocions o proposicions de llei), però som conscients que no n’hi ha prou: el mur de silenci només pot ser superat per un moviment social que pugui fer arribar la seva veu directament als partits i les institucions, amb un mecanisme que no puguin ignorar.

Una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a tot l’estat és la millor eina que tenim avui per influir en el Congrés, l’única institució que pot frenar al govern del PP, que concedeix els permisos a les centrals. Perquè una ILP arribi al Congrés necessita un suport mínim de 500.000 signatures legalitzades, que han de ser recollides en el termini màxim de nou mesos, a partir de la seva presentació oficial.

Sabem que les forces polítiques contràries a renovar els permisos encara no tenen la majoria parlamentària per decidir un canvi en la política energètica. Per això és important la resposta social organitzada que reflecteixi el sentiment contrari a l’energia nuclear de la majoria de la població, que porti la resistència contra l’energia nuclear més enllà dels grups d’activistes ja conscienciats, i que arribi al conjunt de la societat .

Proposem llançar la ILP. I et convidem a unir-te, a participar i valorar si arribarem a aconseguir-la.

Et demanem que et sumis a les persones que donen suport aquesta crida per realitzar la ILP (pots consultar la llista AQUÍ), omplint aquest formulari:

També et demanem que difonguis el formulari, que es tancarà a les 23:55 hores del 20 de juny.

Creiem que és necessari que la Iniciativa Legislativa Popular comenci a funcionar a la tardor de 2017 si volem que serveixi per resistir als plans de la indústria nuclear d’imposar els 60 anys.

Cal apostar per un nou model energètic basat en la reducció del consum destructiu, un sistema d’energies 100% renovables, estalvi i eficiència energètica. Aquest nou model està frenat avui per les dificultats de trencar amb els interessos que imposen els anomenats “mercats”, que inclouen l’avarícia de la elèctriques i dels que els donen suport a causa dels beneficis econòmics que reporta l’energia nuclear. Un model a partir d’energies netes i renovables que és avui perfectament possible i viable a la Península Ibèrica.

EL GRUP IMPULSOR DE LA CRIDA.

Els comentaris estan tancats.