Una “finestra d’oportunitat” que es tanca. No al negoci i al perill nuclear garantit fins més enllà del 2030

Una “finestra d’oportunitat” que es tanca. No al negoci i al perill nuclear garantit fins més enllà del 2030.

CRIDA FINAL:

O reaccionem ràpidament, i dediquem una part del treball organitzatiu de partits, sindicats i associacions crítiques amb l’energia atòmica a formar una Comissió Promotora i llançar una ILP que demani el seu tancament ordenat entre 2020 i 2021, quan finalitzen els seus actuals llicències, o les decisions sobre aquest assumpte que ens afecta es prendran entre les elits habituals, com passa en tants altres temes.

La presentació, el passat 2 d’abril, de l’Informe de la Comissió d’Experts sobre Transició Energètica i Canvi Climàtic, creada pel PP, i que ha de ser debatut al Congrés, és l’últim avís que la finestra d’oportunitat per incidir socialment en el futur de l’energia nuclear a Espanya està a punt de tancar-se.

Aquesta crida final no analitza l’informe, tan sols deixa constància que considera l’energia atòmica com un mecanisme reconegut per l’estratègia de mitigació del canvi climàtic, i com a part de la transició energètica cap a un sistema lliure d’emissions de gasos d’efecte hivernacle ( GEHs). L’Informe assumeix que els reactors no emeten GEHs (pàgina 54) la qual cosa és fals, ja que ignora els que generen tot el cicle de fabricació del combustible nuclear. També silencia els greus perills socials, per a la salut, el medi ambient i la seguretat, que tanca l’energia nuclear, limitant-se a una anàlisi en clau econòmica.

L’annex del capítol de “Escenaris”, pàgina 261 a la 275, repassa la situació de les nuclears, però tan sols sobre la base de dades oficials de les elèctriques i d’organismes internacional Salaris a les de la indústria atòmica. Ni tan sols reflecteix els canvis introduïts en la normativa vigent a partir del cas Garoña; segueix donant per fet que les renovacions de llicència coincideixen amb les revisions periòdiques de seguretat, i que s’atorguen per 10 anys, cosa que actualment no és veritat.

L’Informe es basa en models de simulació. Defensa mantenir funcionant els 7 reactors nuclears fins a l’any 2030, i no planteja cap escenari de tancament entre 2030 i 2050. Suposa un reforç a les actuals negociacions informals sobre beneficis empresarials entre empreses elèctriques i govern del PP per renovar les llicències. L’Informe, més els canvis en la normativa, indica que la finestra d’oportunitat de promoure la participació social per incidir en l’energia nuclear ja s’està tancant.

L’expressió “finestra d’oportunitat” part del 15M. Indica el temps en què les circumstàncies faciliten un canvi. La fórmula remet a la “finestra de llançament” de la ciència espacial: les circumstàncies astronòmiques que permeten a un vehicle viatjar amb una despesa mínima de combustible i en un temps mínim. La “finestra d’oportunitat” de canvi polític i social resulta de la debilitat del poder vigent i la força de la mobilització que impugna aquest poder. El temps de debilitat del poder determina l’amplitud i duració de la “finestra”, i condiciona l ‘ “oportunitat” de la força per propiciar el canvi.

A la resistència a l’energia atòmica tenim un fet i una variable temporal. La “força de la mobilització”, és el rebuig social majoritari i persistent a l’energia atòmica a causa dels impactes sobre la salut i les amenaces que tanca. Un rebuig comprovat des dels seus inicis en tots els estudis d’opinió, que impedeix a la indústria nuclear desplegar tota la seva propaganda, i incrementat pel que està succeint a causa de Txernòbil i Fukushima.

El fet és la voluntat de la indústria nuclear, de les tres companyies propietàries dels reactors nuclears (ENEL-ENDESA, IBERDROLA i GAS NATURAL-FENOSA), de disposar de permisos de funcionament fins als 60 anys, cosa que ja han aconseguit reglamentar, i obtenir garanties d’increment del marge de beneficis. Els permisos fins als 60 anys “blinden” els beneficis d’aquestes companyies en cas que algun govern decidís procedir a un tancament de les centrals per raons de salut de la població, ambientals, o de seguretat. Disposar d’aquests permisos dóna un gran avantatge a les companyies: els permet presentar demandes judicials (per “lucre cessant”) contra decisions polítiques que considerin “perjudicials”, per augmentar encara més els seus ingressos via indemnitzacions de les finances públiques.

La variable és el temps de què disposen per obtenir els permisos que, fins al moment, correspon al final de les autoritzacions vigents, entre els anys 2020 i 2021. Diem “fins al moment”, perquè l’actual normativa els permet obtenir abans, i mai cal descartar noves modificacions legals a la carta; com hem comprovat en els canvis de la presentació de documents per a renovar les llicències, en 2017, i en tot el relacionat amb la (no) renovació del permís de Garoña, entre 2012 i 2017.

La presentació de l’Estratègia de Transició Energètica i Canvi Climàtic a la Unió Europea, al març de 2019, i el termini màxim de renovació de permisos, condicionen el temps i el mecanisme per incidir des de la societat de manera efectiva en les negociacions entre poder polític i elèctriques des d’una majoria social contrària a l’energia nuclear. Aquest és el marc de la finestra.

L’únic mecanisme per incidir amb eficàcia en aquesta situació és la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que exigeixi al poder polític un calendari ordenat i urgent de tancament dels set reactors atòmics que encara funcionen. La ILP és necessària per la relació de benefici mutu en les institucions entre poder polític i empreses elèctriques. El que impedeix a la societat incidir en aquests temes que li interessen. També és fàcil entendre que una ILP veritablement eficaç s’ha de presentar abans que el govern atorgui les renovacions de llicències de funcionament dels reactors: tenim un temps limitat.

La normativa de la ILP indica que es necessita un any per obtenir resultats; ja que als nou mesos (màxims) de recollida de signatures validades cal afegir el treball previ de creació d’infraestructures que assegurin la recollida i el lliurament a la comissió promotora.
Si es manté el calendari de renovació de llicències i la data límit de presentació de l’Estratègia de Transició Energètica i Canvi Climàtic a la Unió Europea (març de 2019), el termini dels 12 mesos per poder utilitzar el recurs de la ILP està corrent ja. La finestra d’oportunitat perquè la majoria social pugui incidir en un tema que afecta la seva salut, a la justícia ambiental i l’increment de desigualtats, s’està tancant.


Tornant al principi: o reaccionem ràpidament, i dediquem part del treball organitzatiu de partits, sindicats i associacions a formar una Comissió Promotora i llançar una ILP, o aquesta decisió de futur es prendrà entre les elits habituals, com passa en tants altres temes.

Una cordial salutació des del COL·LECTIU 2020 – LLIURE D’NUCLEARS /
COLECTI
VO 2020 – LIBRE DE NUCLEARES.
Per a qualsevol aspecte a debatre sobre aquesta crida: sirenovablesnuclearno@pangea.org

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.